REGISTRACE ZDARMA

< Zpět do blogu

Jak přežít s úsměvem vztah snacha vs. tchýně?

30.05.2024, Autor: Petr Novák

Vztah mezi snachou a tchyní bývá často komplikovaný a plný emocí. Jak zvládnout tento vztah bez zbytečných konfliktů a stresu?

Jak přežít s úsměvem vztah snacha vs. tchýně?

Dříve bylo běžné, že rodiny žily pohromadě ve dvougeneračních domech. Tchyně měla stálou potřebu pečovat o svého syna, radit mu a kontrolovat ho. Dnes se mnohé změnilo, ale určité předsudky a role přetrvávají. Matky mají v sobě silně zakořeněný pečovatelský pud, který někdy vede k přehnané kontrole. Naproti tomu tchánové bývají méně problémoví, protože nemají tak silnou potřebu zasahovat do života svých dětí.

Manželství a narození dětí jsou milníky, které mohou vztah s tchyní buď upevnit, nebo ještě více zkomplikovat. Manžel by měl stát na straně své ženy, ale realita bývá jiná. Často se stává, že se manžel ocitá mezi dvěma mlýnskými kameny a raději se stáhne. Jak tedy zajistit, aby soužití s tchyní bylo příjemné pro obě strany?

Praktické rady pro přežití

Nesoupeřte s ní

Někdy se stane, že manžel podotkne, že jeho maminka umí lépe vařit nebo žehlit. Než kvůli tomu spustíte povyk, zkuste se zamyslet, jestli na tom není něco pravdy. Pokud ne, přeneste se přes to a nesnažte se být za každou cenu lepší než manželova maminka. Buďte vděčná, že vychovala tak báječného muže.

Pozor na jazyk

Uvědomte si, že když se o své tchyni vyjadřujete nelichotivě, dotýkáte se tím svého partnera. Házení špíny na jeho matku není nikomu příjemné. Zkuste se spíše zajímat o ni jako o člověka. Zeptejte se svého muže, jaká byla jeho maminka, když byl malý, jaké má koníčky.

Stanovte si hranice

Buďte upřímná a sdělte své tchyni, že se vám její nečekaná návštěva zrovna nehodí nebo že máte raději, když se ohlásí dopředu. Pamatujte však na takt a ohleduplnost. To samé platí i o nevyžádaných radách, které maminky rády udělují. Poslechněte si je, zvažte je, ale jednejte podle svého rozumu.

Vžijte se do její role

Zkuste si představit, jaké to bude, až vaše děti jednou vylétnou z hnízda a najdou si partnera. I vy se budete snažit, aby se váš potomek měl co nejlépe. Vaší tchyni nejde o nic jiného. Pamatujte na to, že i vaše tchyně byla kdysi snachou.

Zajímejte se o ni

Každého člověka potěší, když o něj někdo projeví zájem. Poproste svou tchyni třeba o recept na její výborný koláč a požádejte ji, jestli by vám při pečení neasistovala. Můžete se jí svěřit s nějakým svým trápením, ale nikdy nekritizujte jejího syna ani neodhalujte přílišné intimnosti z vašeho společného života.

Jak to vidí druhá strana?

Moment, kdy potomek odejde z domova, není lehký pro žádnou matku. Často se stává, že se o to více upne na rodinu svého potomka. Správná tchyně by měla ovládat diplomacii. Uvědomit si, že domácnost jejích dětí je jen jejich a nezasahovat do jejich života víc, než je třeba.

A co když je váš manžel "mamánek"?

Pokud váš partner vždy preferoval názor své matky, ani po svatbě se to pravděpodobně nezmění. Mamánci bývají často jedináčci s dominantní matkou. Život s takovým mužem není snadný, protože nedokáže přestřihnout pupeční šňůru ani po založení vlastní rodiny.

Jak najít štěstí i v tomto vztahu? Klíčem k harmonickému vztahu s tchyní je komunikace a respekt. Nabídněte své tchyni pomoc, ale netrvejte na tom, aby ji přijala. Pokud je to možné, vyhněte se konfliktům a snažte se najít společné zájmy. Vztah s tchyní nemusí být boj, ale může být i příjemným a obohacujícím spojením dvou žen, které mají jedno společné – lásku k jednomu muži.